Apartment on Aveiro Street / Branco-delRio Arquitectos

© do mal o menos © do mal o menos
© do mal o menos © do mal o menos

Text description provided by the architects. 3 PIECES OF FURNITURE CREATE A HOME

The aim was to convert a former two floor office in a rental apartment. The proposal, which develops at the lower level, focuses on reconverting a small area, originally subdivided and dark, to accommodate the social areas of the house.

© do mal o menos © do mal o menos

The intervention proposes to let the light flow, converting it into a diaphanous space and thus ncreasing the feeling of spaciousness. The main decision is not to build, intervening by dispensing with traditional construction work, in favor of a dry approach, much simpler, without creating new walls or divisions.

Diagram Diagram
Plan Plan

To that, the plant is emptied, introducing in the diaphanous space 3 wooden pieces of furniture that will organize the space.Firstly, a box contains wet areas: kitchen and bathroom. A mobile with a bookcase and table gives form to the entrance and to a small office under the stairs. Finally, movable lower furniture separates the living and eating areas.

© do mal o menos © do mal o menos

With only these three pieces, shape is given to the spaces of the house, always visually connected to maintain unity and flow of southern light.

© do mal o menos © do mal o menos

This work, closer to carpentry than building construction, focuses on the details and encounters. Reducing to a minimum the elements, fittings, switches, etc. The objects are esigned to provide the greatest possible sobriety, resulting in a high degree of abstraction and giving the house enhanced spatial clarity.

© do mal o menos © do mal o menos