Calyx | Sydney, Australia | McGregor Coxall

This project represents the role the Landscape Architect can have when involved at the early stage of the design thinking and process.  A ‘Jewel in the Garden’ the Calyx is a fusion of Art, theatre, and Flora in Sydney’s Royal Botanical Gardens.

Situated in one of the most important civic precincts in Sydney the Calyx is situated amongst some of Australia’s most significant institutes and cultural landscapes. Opened in June 2016 the new facility has already become an iconic landmark that serves as a horticultural display, research, and education centre. Intelligent sensitive design provides visitors with an integrated mix of indoor and outdoor areas with a regular program of events year round.

McGregor Coxall led the design thinking in terms of the relationship of the building to the gardens and it’s response to the existing building form along with the extended arching steel frame structure. This project represents the role the Landscape Architect can have when involved at the early stage of the design thinking and process. The Landscape Architecture approach was embedded in the overall design response and as a result, this important new building achieves a more integrated design outcome.

The project was awarded following a design competition in collaboration with PTW and Cockram. The team used the existing elements of the Arc, originally designed and constructed in 1994 by renowned Australian Architect, Ken Woolley. The landscape presents the Calyx as a jewel in the gardens with its elevated position and sense of arrival. Two leading radial paths provide a powerful visual and physical connection between the new built form and the wider gardens. The project establishes a framework from which the precinct can become a continuously activated cultural and civic place where people can meander, inhabit and interact.

The design of the Calyx builds on the geometry set out by Ken Woolley’s Arc. The building grafts onto the base of the Arc to create an integrated space with indoor and outdoor areas for exhibition. The name “Calyx” refers to the outer casing of a flower bud. At the centre of the building is an “Iris” podium, which features a mirror pond and can be used as a flexible space for events as well as exhibitions. The concept and orientation of linkages to the building utilises the surrounding physical and cultural context to generate a broader, more comprehensive outcome, integrating heritage and cultural life and engaging with the wider context of the park.

The Calyx features the largest interior green wall in the southern hemisphere, hosting more than 18,000 plants managed and selected by the Royal Botanical Gardens Trust. The living wall is six metres high and spans 51 metres in length.

Our comprehensive project quality plan defined the key QA, Cost and Risk parameters for the project. A precinct-wide cost plan was prepared to inform future budgets. This was supplemented by regular team collaboration throughout the detailed design, delivery, costing and site visits for the Calyx.

The Calyx

Location | The Calyx, The Royal Botanical Gardens Sydney, NSW, 2000, Australia

Design Firm | McGregor Coxall

Consultants |
Cockram Construction
PTW Architects
Royal Botanical Gardens Sydney

Image Credits | Ethan Rohloff; Lighting-Solutions; McGregor Coxall;
Text – McGregor Coxall

The post Calyx | Sydney, Australia | McGregor Coxall appeared first on World Landscape Architecture.