Maitland Levee | Maitland, Australia | McGregor Coxall

The historic High Street Precinct at the heart of Maitland has been in decline for the past decade due to competition from suburban shopping malls. Our masterplan utilised urbanism strategies to revive the local economy by repositioning Central Maitland as a leisure based retail activity centre supported by a night time local produce & wine economy. As project team leader we were commissioned to implement our regeneration plan to convert the former outdoor pedestrian Mall into a new High Street, a wifi connected shared zone & active public realm. A new Riverwalk located on the flood embankment and a River Link public building were also designed to reconnect the precinct to the adjacent Hunter River.

The design juxtaposes an elegant, high tech public domain with the grand heritage fabric. Planned with embedded flexibility for future change, parking spaces can be shuffled and swapped for outdoor dining as retail tenancies change. LED street lighting allows the entire street mood to be instantly changed to support a diverse calendar of events and festivals.

Maitland Levee | Maitland, Australia | McGregor Coxall

Landscape Architect | McGregor Coxall
Client | Maitland City Council
Collaborators
CHROFI
Northrop Engineers
City Plan Heritage
MBM Pty Ltd
Morris Goding Accessibility Consulting
JBA Urban Planning Consultants
Alluvium Consulting Australia

The post Maitland Levee | Maitland, Australia | McGregor Coxall appeared first on World Landscape Architecture.