The Murray / Foster + Partners

© Nigel Young / Foster + Partners © Nigel Young / Foster + Partners
  • Architects: Foster + Partners
  • Location: Hong Kong
  • Foster + Partners Team List: ,
Tim Dyer,
Lawrence Wong, Won Suk Cho, Benjamin Stevenson, Carl Bonas,
Amy Butler, Charlotte Gallen, Catt Godon, Manuela Guidarini, Tanja Heath,
Abbie Labrum,
Harry Twigg,
Bong Yeung
  • Area: 33750.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Nigel Young / Foster + Partners, Michael Weber
  • Collaborating Architect : Wong and Ouyang Architects HK Ltd.
  • Structural Consultant : Wong and Ouyang Civil Structural Engineering
  • Cost Consultant : Rider Levett Bucknall
  • Mechanical Engineers : Wong and Ouyang Building Services
  • Landscape Consultant : Urbis
  • Lighting Engineers : Tino Kwan Lighting
  • Main Contractor : Gammon
  • Façade Contractor : Entasis
  • Podium And Presidential Suites Fitout Contractor : Pat-Davie
  • Ballroom Fitout Contractor : Permasteelisa
  • Typical Rooms + Rooftop Restaurant Fitout Contractor: B.S.C.
© Nigel Young / Foster + Partners © Nigel Young / Foster + Partners

Text description provided by the architects. The Murray is a luxury 336-room hotel located on the southern edge of Central with panoramic views of The Peak and the gardens to the south. This major transformation of the listed building aims to reinvent this unique urban quarter – stitching together the urban fabric by linking
the large green spaces flanking the site to
the east and west.

© Nigel Young / Foster + Partners © Nigel Young / Foster + Partners

A former government headquarters tower, the Murray Building was originally designed at a time when the city
was planned around the car, and consequently stands on
an island site, surrounded by roads making it impermeable for pedestrians. One of the central aims of the project is
to reconnect the building with the city at ground level, creating a new street frontage on Garden Road, transparent and welcoming ground floor spaces, and enhancing and extending the landscaped grounds to incorporate a public tai chi area. At the tower’s base is a sequence of four-storey high arches intersected by a podium, and a vehicle ramp, which is a distinctive feature of the original building.

Level 01 Floor Plan Level 01 Floor Plan

A large Old and Valuable tree, which rises up through
a void in the parking slab of the podium has been liberated and conserved as the centrepiece of the arrivals sequence for guests.

© Nigel Young / Foster + Partners © Nigel Young / Foster + Partners

The architecture of the original building is in direct response to the climate of Hong Kong – the windows are recessed and carefully orientated to avoid the harsh tropical sunlight – gaining it an Energy Efficient Building Award in 1994. The design team consulted Ron Phillips, the original architect from the public works department, thus gaining valuable insights into the building’s history. The new design retains the façade while upgrading other aspects of the building and extending the life of the building by introducing a new function appropriate for changing demands of the city – giving it a sustainable legacy for years to come.

© Nigel Young / Foster + Partners © Nigel Young / Foster + Partners

The tower is characterised by the distinctive pattern of its white façade, which is made up of a grid of square windows. In a fusion of interior and exterior, the inset bays provide
a modular unit and organising principle for the hotel rooms, allowing for a variety of planning options. The upper level suites are angled to create a generous central living space. Luxurious corner suites benefit from spectacular dual- aspect views of the harbour and the peaks and gardens.

© Nigel Young / Foster + Partners © Nigel Young / Foster + Partners