Superspace Re-Imagines Prague’s Victory Square as a Social Center

Courtesy of Superspace Courtesy of Superspace

Istanbul-based studio Superspace has proposed a design for Prague’s Victory Square that transforms the dead zone in the middle of Prague into a space flourishing with nature and social activities. The simple but effective solution inverts traffic and pedestrian access to create a green urban center, where markets, art festivals and even wintertime ice-skating can take place. Tall, local evergreen trees would be planted in the horseshoe shape surrounding the inner ring, creating an iconic visual impact while shielding the community space from the noise of the busy traffic area beyond.

Courtesy of Superspace Courtesy of Superspace
Courtesy of Superspace Courtesy of Superspace

The current design of Victory Square encourages heavy traffic congestion and its central green space is inaccessible and redundant. Superspace’s proposal increases the permeability of the space, as well as creates a holistic central urban space surrounded by easily accessible traffic lanes.  

Courtesy of Superspace Courtesy of Superspace

The form of the ring derives from the transition between the horseshoe plan and the existing central roundabout. It creates an intimate community space nestled within the trees, an oasis within the city.

Courtesy of Superspace Courtesy of Superspace

News via: Superspace