ArchiWEB Explorer: United Kingdom

Results 1 - 10 of 1546

Results

Grand Panorama of the Kowloon Walled City

Grand Panorama of the Kowloon Walled City
Kowloon City Expedition (photos and statements), Terasawa Kazumi (drawing), Hiroaki Kani (supervision)
Iwanami Shoten, July 1997



Hardcover | 10-1/4 x 14-1/4 inches | 40 pages | # illustrations | Japanese | ISBN: 4000080709 | ¥3,300

Publisher Description:
Kowloon Walled City in Hong Kong, known as the "Toyo Daimon", was dismantled in the schedule of return from the UK to China, but in the building which grew like a maze, 50 thousand people lived there. Based on the materials of the group of architects who entered the survey before dismantling, it is the first large picture book to reproduce the ultra high density space with a large section panorama and to clarify the whole picture. (via Google Translate)
dDAB Commentary:

Bobby Moore Academy, Secondary School / Penoyre & Prasad

© Dennis Gilbert/VIEW Pictures © Dennis Gilbert/VIEW Pictures
  • Architects: Penoyre & Prasad
  • Location: Queen Elizabeth Olympic Park, London E20 2ST, United Kingdom
  • Lead Architects: Rafael Marks, Associate Partner – Penoyre & Prasad | Anna-Lisa Pollock, Senior Architect – Penoyre & Prasad
  • Area: 9240.0 m2
  • Project Year: 2018
  • Photographs: Dennis Gilbert/VIEW Pictures

Read more »

Charterhouse Science & Mathematics Centre / Design Engine Architects

© Peter Blundy/Design Engine © Peter Blundy/Design Engine

Read more »

Alexandra Palace / Feilden Clegg Bradley Studios

© Keith Armstrong © Keith Armstrong
  • Structural Engineers: Alan Baxter & Associates
  • Theatre Design: Charcoalblue
  • Acoustics: Max Fordham
  • M&E: Max Fordham
  • Quantity Surveyors: Mott MacDonald
  • Surveyors: John Burke Associates
  • Fire Engineers: The Fire Surgery
  • Contractor: Willmott Dixon Construction
  • Client: Alexandra Palace
  • Internal Joinery – Stairs, Panelling, Doors: Suffolk & Essex Joinery
  • Architectural Metalwork – Stairs, Balustrades: Wilcox Fabrications

Venturi Scott Brown's Sainsbury Wing, National Gallery London Receives AIA 25 Year Award

© Valentino Danilo Matteis © Valentino Danilo Matteis

The American Institute of Architects (AIA) has selected Venturi Scott Brown's Sainsbury Wing at the National Gallery of London as the recipient of the 2019 AIA Twenty-five Year Award. Designed by Robert Venturi and Denise Scott Brown in an international competition, AIA commended the project for its ability to “...make its context better than it found it” - a citation borrowed from Venturi himself.

The award is presented annually to a project that has "stood the test of time by embodying architectural excellence for 25 to 35 years."

Catskill Keep: An Abandoned Cursed Castle In Upstate NY

[ By Steve in Abandoned Places & Architecture. ]

Abandoned Dundas Castle in upstate New York is said to be cursed: its builder died and his family were committed to asylums before they could even move in.

Ralph Wurts-Dundas (1871-1921) was a wealthy recluse who, since he could not BE a Scottish laird, did the next best thing by living like one… at least, that was the plan. In 1907, Dundas bought a log cabin on the banks of the Beaverkill River, deep in New York’s lush and forested Catskill Mountains. The cabin, known locally as “Beaverkill Lodge”, featured many comfort and convenience features but for Dundas only a stone-walled and luxuriously furnished castle would do.

Highlands Fling

AD Classics: AT&T Building / Philip Johnson and John Burgee

© David Shankbone © David Shankbone

It may be the single most important architectural detail of the last fifty years. Emerging bravely from the glassy sea of Madison Avenue skyscrapers in midtown Manhattan, the open pediment atop Philip Johnson and John Burgee’s 1984 AT&T Building (now the Sony Tower) singlehandedly turned the architectural world on its head. This playful deployment of historical quotation explicitly contradicted modernist imperatives and heralded the mainstream arrival of an approach to design defined instead by a search for architectural meaning. The AT&T Building wasn’t the first of its type, but it was certainly the most high-profile, proudly announcing that architecture was experiencing the maturation of a new evolutionary phase: Postmodernism had officially arrived to the world scene.

The Ministry / Squire and Partners

© James Jones © James Jones
  • Architects: Squire and Partners
  • Location: London, United Kingdom
  • Lead Architects: Squire and Partners
  • Area: 4729.0 m2
  • Project Year: 2018
  • Photographs: James Jones
  • Contractor: Oktra
  • Collaborators: House of Fine Art (art), Eley Kishimoto (bespoke patterns), Dodds & Shute (furniture), Based Upon (art), Karolina Merska (pajaki’s in tequila bar/female WCs), Archie Proudfoot (signwriter), Conservatory Archives (planting), Laguna Rugs (rugs), Franchi (ironmongery)
  • Client: Ministry of Sound

The Environmental Cost of Cement, and What to Do About It

Sesc Pompeia / Lina Bo Bardi. Image © Fernando Pires Sesc Pompeia / Lina Bo Bardi. Image © Fernando Pires

For thousands of years, concrete has been a foundation of the built environment: the most widely used man-made material on the planet. However, as architects, and the public alike, sharpen their focus on the causes and effects of climate change, the environmental damage caused by cement has become a subject of unease.

As exhibited in a recent in-depth article by Lucy Rodgers for BBC News, cement is the source of about 8% of global CO2 emissions. The piece was written off the back of the UN’s COP24 climate change conference in Poland and found that in order to meet the requirements of the 2015 Paris Climate Agreement, annual cement emissions must fall by 16% by 2030.

If the cement industry were a country, it would be the third largest emitter in the world – behind China and the US. It contributes more CO2 than aviation fuel (2.5%) and is not far behind the global agriculture business. (12%).
-Lucy Rodgers, BBC News

Tala Studios / Archer Architects

© Ed Reeve © Ed Reeve
  • Architects: Archer Architects
  • Location: 25b Vyner St, London E2 9DG, United Kingdom
  • Area: 7.5 m2
  • Project Year: 2018
  • Photographs: Ed Reeve
© Ed Reeve © Ed Reeve

Text description provided by the architects. September 2018 saw British lighting brand Tala celebrate a major milestone with the opening of Tala Studios - its new global headquarters situated in the heart of London’s East End.