ArchiWEB Explorer: Apartments

Results 1 - 10 of 46

Results

Built-in Bonanza: 13 Mega Apartment Makeovers Packed with Custom Features

[ By SA Rogers in Design & Fixtures & Interiors. ]

Even the smallest, ugliest and most awkward space can become a comfortable apartment when creative custom built-ins are integrated into a brilliant renovation by a truly talented architect. Undeniably the most effective way to save space and reorganize interiors without cutting them off from each other, bespoke built-in elements like storage staircases, bookcases full of beds, transforming self-contained volumes, panel systems and custom cabinetry transform spaces like dingy garages, formerly abandoned slurry pits, historic flats and average urban lofts into highly livable homes.

A Floating Mezzanine & Storage Staircase in London

Vivienda en Vincennes / AZC

Cortesía de Sergio Grazia

Arquitectos: AZC
Ubicación: Vincennes, Francia
Área: 220 m2
Año Proyecto: 2010
Fotografías: Cortesía de Sergio Grazia

Farshid Moussavi Architecture Wins Les Jardins de la Lironde

Farshid Moussavi Architecture, Les Jardins de la Lironde, Montpellier, France, architectural competition, residential complex, operable louvers, unit typologies, sustainable design, cross ventilation, minimal footprint

London firm Farshid Moussavi Architecture has won a competition to design an apartment block in Montpellier, Southern France. Les Jardins de la Lironde in Montpellier is residential complex of elegant homes on the outskirts of the city – Les Folies Montpellieraines as eighteenth century bourgeoisie called it.

Continuing its tradition of innovative architecture, the city has commissioned the first prize winner to design first of twelve folies to be built. The site of the future residential tower is located in the green surrounding on the periphery.  In order to minimize the impact on the landscape of the site, the tiny high-rise is designed to have smallest possible footprint. In order to decrease size of the floor plans, the area of shared communications and internal circulation space in general are designed as least possible, therefore providing the maximum amount of privacy.

Community courtyard conceals a car park for Winnipeg housing by 5468796 Architecture

The townhouses that make up this residential development in Winnipeg, Canada, are arranged around a communal car park that has been concealed beneath an elevated courtyard (+ slideshow). (more…)

Refugio Urbano / MYCC

© Elena Almagro

Arquitectos: MYCC
Ubicación: Madrid, España
Equipo De Diseño: Carmina Casajuana, Beatriz G. Casares, Marcos Gonzalez
Area: 21.0 m2
Año: 2012
Fotografías: Elena Almagro

Artist can live life of solitude in micro apartment that emulates a religious retreat

Urban Hermitage by Spheron Architects

Spheron Architects used mirrors, wooden cabinets and white net curtains to furnish this 26-square-metre room in London, creating a space for an artist to live and work as a hermit. Read more

Edificio Tritón / Saeta Estudi + Lluís Cantallops + Juan Domingo

Cortesía de Saeta estudi

Arquitectos: Saeta Estudi, Lluís Cantallops, Juan Domingo
Ubicación: Passeig Calvell, 45, Barcelona, España
Arquitectos A Cargo: Bet Cantallops, Pere Ortega , Lluís Cantallops, Juan Domingo
Área: 12290 mt2
Año: 2010
Fotografías: Cortesía de Saeta estudi

Small 450 Square Feet Apartment Design in Hong Kong

This time we’re presenting a small 450 square feet apartment located in Central Hong Kong, in an old tong lau building, which includes small spaces like this one designed for commercial and residential purposes. Tastefully and smartly designed by Urban: Design & Build , the small apartment design is clean, minimalist and displays an harmonious and cozy color blend which makes it welcoming and airy. Although it has a tiny surface, the apartment is very stylish and reveals a good space distribution.

Small bedroom and living room

The open plan layout is enhanced by a creative placement  of furniture pieces that emphasize comfort and functionality, and make the most out of the apartment’s limited square footage. The living room, bedroom and the office are practically in the same area, only the bedroom and living room are separated by a freestanding floor-to-ceiling shelving placed between a sofa and a bed. The interior is sprinkled with dark tones of color, creating a nice strong contrast which give a balance to the entire décor that pays tribute to modern design.

Megablock Microclimate: Urban Treehouse Apartment Complex

[ By WebUrbanist in Architecture & Houses & Residential. ]

urban treehouse forest plants

Shrouded in 150 trees that absorb 200,000 liters of carbon dioxide per hour, this massive five-story, block-spanning residential building occupies its own protected inner-city ecosystem.

urban forest planters microclimate

urban treehouse steel beams

Verket / Link Arkitektur

Cortesía de Hundven-Clements Photography

Arquitectos: Link Arkitektur
Ubicación: Bergen, Noruega
Área Proyecto: 32000.0 m2
Año Proyecto: 2012
Fotografías: Cortesía de Hundven-Clements Photography