All items from Architonic

Kaisergarten Hotel & Spa Deidesheim by Bole | Manufacturer references

Tucked away in the middle of the German wine country of Rhineland is a small yet bustling town of Deidesheim, which in spite of its small population of 3800 pulls in over a hundred thousand visitors during high season and boasts an impressive variety of lodging options. One of the more decorous local hotels is the Kaisergarten, which opened its doors in 2013, bringing a gust of fresh air to the town without losing a hint of its traditional ambience. The restaurant of the hotel is the pearl in the shell with its calming earthy tones, ample lighting and an oaken floor with curves that don't quit. The white sapwood linings in the Oak Natural floorboards accentuate the wood's natural curves, which in union with the carefully selected decorations and lighting create a dynamic within the restaurant that is sure to please the eye while the culinary oeuvres and the trove of local wines pamper the senses. Ketschauer Hof · Hotel & Restaurant GmbH Architects: ARP Architekten continue

FAB House by TDO architecture | Detached houses

Fab House is a new modular constructed house typology designed by TDO architecture, working in collaboration with George Clarke for joint venture developers Places for People and Urban Splash. It is the latest architect-designed house typology in the House by Urban Splash portfolio. In North Tyneside, a terrace of ten houses has been built on The Plateau of Smith’s Dock in North Shields, the former site of a thriving shipyard which has lay dormant for the past 30 years, and is now being transformed into a vibrant new neighbourhood by the joint venture. Earlier precedents in the US portfolio include Town House, designed by shedkm, a custom-build design whereby consumers could select their own floorplan. The terrace of ten Fab Houses sits in a masterplan alongside a crescent of 24 Town Houses and an 80-unit apartment, the Smokehouses, designed by SimpsonHaugh, which is still under construction. It’s no secret that the UK is suffering a housing shortage. In an age of increasing au… continue

Artek Headquarters by Sevil Peach | Office facilities

Artek moves its headquarter to new premises in central Helsinki, creating an open, active and inspiring environment for a new way of working. Artek’s new office opens its doors at Mannerheimintie 12 B, an elegant 19th century building, just a few minutes away from the Artek Store. Conceived as a working showroom, the Artek office invites architects, partner dealers and business clients to visit and experience Artek’s novel approach to its own working environment. The new office is designed by British architect Sevil Peach. She states that especially in our highly digitalised times, “bringing people together builds a corporate culture and improves teamwork. Of course, people can be brought together using technology, but nothing beats face-to-face encounters”. Sevil Peach’s space solutions have a distinct objective: foster an open and productive exchange, in which colleagues combine their competence over team borders. The office is arranged in an airy, people-focused open plan… continue

Salvador Cardoso Apartment by Tria Arquitetura | Living space

Modernizing an apartment of the 90s in São Paulo (Brazil) was the proposal of the brazilian architects Sarah Bonanno and Marina Cardoso de Almeida, members of TRIA Arquitetura, for this project with 260m2. Change the dated elements, take lightness to the life of the client and adopt technology and innovation were the premisses of the architecture. The program consists on an integration of the rooms, now with a balcony, a reading corner, kitchen, service area, bedroom and service bathroom, library, guest suites, master suite with closet integrated to the bathroom. The closet has been integrated into the master suite bathroom in order to broaden the ambience and take in a spa air. For the interiors, the architects chose a palette of neutral colors appreciating natural light and highlighting featured Art present in the apartment. Already the materials chosen seek to bring warmth and comfort to the new home. In every intimate area, for example, the architects used wood floori… continue

Oukikyo by Atsumasa Tamura Design office | Living space

This traditional Japanese style painting is called "Yozakura Gekka" (by Hiroshi Senju), featuring an exquisite weeping cherry tree in blossom lit by the moon light. It was for this painting that the owner wished to have a private space to admire - where he could spend his time quietly and feel the beauty of falling petals. He wanted to create simple but elegant atmosphere like luxurious hotel for his living room/study and bedroom. The building was a one-story wooden structure of 66 square meters that was build more than 40 years ago. Upon this renovation, the original main structure was kept unchanged but the west side of the house was made into a large spacious single room containing the living room/ study and the bedroom area. Storage unit between those two areas separates the room but does not close off the space, leaving openness. Kitchen and a bathroom are placed in the east side. To incorporate the owner’s love for the painting and cherry blossoms, the concept for this pro… continue

Cobram Library & Learning Centre by CohenLeigh Architects | Administration buildings

The Cobram Library & Learning Centre is a distinctively ‘local’ library, embracing emerging technologies & promoting flexible learning & library spaces across all ages. How do you create a distinctively ‘local’ library? Working closely with community stakeholders, the design process involved tracing the line of the nearby Murray River, then superimposing this as the cut line on a curvilinear timber battened screen. The result is a dynamic façade that wraps the perimeter of the library, filtering & throwing light into the internal library spaces. A central pathway & ceiling element, acting as a way-finding spine, runs through the centre of the library space. At its edges, a series of abstract punctuations on the perimeter allow for private & flexible break out spaces. The effect is a community space both highly flexible & adaptable. Located on the site of the existing Civic Centre, it encompasses library spaces, reading spaces, community spaces & new technology areas. Conscious o… continue